Kroppspositivistisk Julekalender, luke 8: Body shaming.


La oss bare bli enige om å slutte med body shaming!

Body shaming er å hetse noen på bakgrunn av hva slags kropp de har, og er noe som dessverre forekommer uavhengig av om du er tykk eller tynn. Å kommentere andres kropp, har dessverre blitt sosialt akseptert, og er en uting, enten det forekommer i positive eller nagative ordlag. Uavhnegig av om du forteller noen at de har en fin eller stygg kropp, fremhever du likevel kroppen som en estetisk egenskap – noe den så absolutt ikke er. Kroppen er et verktøy, som tar en fra A til Å og hva andre mener om den er ikke noens problem.

Dette kommer ofte av at vi sammenligner både oss selv og andre, med det bildet vi har av idealkroppen, og er ofte også et seksuelisert blikk. Jeg har feks opplevd å bli body shamet, på bakgrunn av at jeg ikke er funnets eksuelt attraktiv av enkelte, og så føler da noen et sterkt behov for å fortelle meg vorfor de ikke vil ligge med meg. Nå vil jo ikke jeg ligge med dem heller, så... det går igrunnen ganske greit.

Videre kan body shaming komme av ren misunnelse, og ikke minst egen usikkerhet, og blir en måte å hevde seg på, ovenfor de andre.

Den vanligste formen for body shaming er nok likevel den som foregår uten at vi egentlig er klar over det. Som når vi sitter å ser på TV og kommenterer hva Anne Lindmo har på seg, eller synes det er vulgært at en stor dame viser seg i BH på Farmen. Eller når vi leser nyhetene, og ler av utseendet til Donald Trump, og diskuterer rumpa til Kim Kardashian. Vi gjør det hele tiden, og nettopp fordi det er sosialt akseptert, er det vanskelig å både ta seg selv i det, og dermed å gjøre noe med det. Jeg gjør det jo tidvis også selv, når jeg ler av Gunilla Persson i Svenske Hollywoodfruer - og er det noen som IKKE burde gjøre det, er det jo meg, frøken kroppspositiv herself!

Jeg har derfor en kort oppfordring i dag – og det er å bare la være å kommentere kropp og utseende, og heller diskutere sak og persin. Body shaming er like stygt, uavhengig av hvem som gjør det, og hvem det rammer. Det er ikke bedre å shame en som er tynn fremfor en som er tykk, og shaming kan forekomme i mange former.

Jeg synes vi helelr skal ha fokus på alt det fine og morsomme kroppen kan gjøre! Kroppen er kul!


Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts