Kroppspositivistisk Julekalender, luke 7: Helse


Helse. Hva er god helse?

Nå skal jeg provosere litt her, men; jeg er ikke noen fan av den tradisjonelle helsemodellen, altså den de fleste av oss kjenner til, og lærer om fra vi er små. Jeg sier ikke at vi skal kaste alt vi vet om helse over båten, men at vi kanskje skal tenke litt bredere rundt det. Er det utelukkende å fylle kravene for god helse, med riktige fettprosenter, korrekt blodtrykk, vekt, etc, eller kan det tenkes at det handler litt om å ha et godt liv, og å ha det bra med seg selv, rent mentalt, også?

Helsemodellen sier for eksempel at det å røyke ikke er bra for deg - av naturlige årsaker. Vi vet jo hva røyk gjør med kroppen din, og at dette øker diverse risikoer. Likevel er det mange som gjør det, og istedenfor å si at disse menneskene er dumme, er det mer interessant å se på hvorfor det gjør det. En form for nytelse kommer det jo av dette, hvis ikke hadde man ikke gjort det. Venner som røyker, argumenterer for hvorfor med at røyken er deres fem minutter med kos og hygge, sosialt samvær, eller fem minutter de kan være alene og samle tankene. Selv om dette åpenbart ikke er bra for kroppen, er det kanskje likevel bra for vedkommende, og med det - god helse for den enkelte.

Dette er selvsagt en vanskelig debatt, med mange nyanser, og radikal og upopulær mening å ha, men jeg mener at det ikke finnes noe fasitsvar på hva god helse er, og at det er opp til den enkelte hva som er bra for seg. Det ligger ikke for alle å løpe 5 km om dagen, og det er ikke for alle å ligge på sofaen å se på Netflix heller, uten at det trenger være noe galt i noen av de.

Det er selvsagt mange andre faktorer å ta i betraktning når man skal overføre denne tankegangen til å handle om kroppen, på den måten vi snakker kropp her på denne bloggen, altså å få se ut som man vil. Jeg synes absolutt ikke at man skal overse for eksempel spiseforstyrrelse, selv om man kan argumentere for at vedkommende har valgt det selv. Jeg har selv hatt bulimi i en lengre periode, og jeg var fullstendig klar over hva jeg gjorde, men jeg fortsatte, til tross for at jeg visste om helsekonsekvensene. Det er ikke noe jeg ønsker noen, men her handler det om ganske mange andre ting også – mental helse, et forvirret kroppsbilde, etc. Altså mener jeg at hvis man har et forstyrret kroppsbilde, blir man ofte syk, og må få hjelp.

Jeg snakker heller om valget om å for eksempel være tjukk eller tynn, og jeg mener det er opp til den enkelte å velge om man ønsker å være det ene eller andre (eller midt imellom), uten å måtte få høre det fra omverdenen at man er en trussel mot det norske helsevesenet.

Jeg har utallige ganger fått høre at jeg fortjener å dø, voldtas og drepes, osv fordi jeg er tjukk. Enkelte mener at det beste jeg kan få er en spiseforstyrrelse, så jeg blir slank og sunn (det er faktisk et argument jeg har vært utsatt for mange ganger, som absolutt sier noe om hvor lite peiling folk har på hva som er sunt og ikke), og alt dette fordi jeg er tjukk, og velger å fortsette og være det. Jeg vet hvilke risikoer som finnes ved å være tjukk, og det er altså et bevisst valg, samtidig som jeg ikke har lyst til å bruke masse tid på å gå ned i vekt. Jeg trives i den kroppen jeg har, og jeg synes selv jeg er fin. Jeg har det mye gøy med den, men det betyr ikke at jeg kan gå å shame folk som er tynnere enn meg, fordi de velger å forbli tynne. Altså sier jeg ikek at det å være tjukk er et fasitsvar, men at det er et riktig valg for meg.

Jeg har fått høre at jeg er en trussel mot verdensbildet fordi jeg er feit, at jeg oppfordrer til fedme, og at jeg er et helseskadelig forbilde for unge mennesker. Her igjen synes jeg definisjonen av helse er interessant, fordi det jeg fremmer er en god mental helse, og en kamp mot kroppshysteriet og alt det medfører, med alt det innebærer, mens det svært mange henger seg opp i, er hvordan jeg ser ut, med antagelser om hva jeg putter i munnen - fremfor hva som kommer ut av den.

Nå er det viktig for meg å understreke at jeg ikke har fasittsvaret på noe som helst, men at jeg synes det er viktig å snakke om, mye fordi dette er selve grunntanken i min tilnærming til kroppspositivisme, og et av de viktigste argumentene for hvorfor din kropp er din sak.

Jeg mener bestemt at hva som er god helse for deg, er det bare du som kan avgjøre.

Legg gjerne igjen en kommentar om hva du mener er god helse - det er sunt og fint med en skikkelig diskusjon!


Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts