Kunnskapsløst om kroppspress


Nylig var Cornelis Elander ute å kommenterte at han ønsker seg mer kroppspress for å få en sunnere verden, og viser med dette at han ikke vet hva kroppspress er, eller forstår hva det kan medføre.

Kjære Elander – du kan ikke under noen omstendigheter sammenligne kroppspress med sunnhet, og det at en personlig trener og talsperson for sunn helse kan komme med et slikt utsagn, skremmer meg. Du er en del av mediene som påvirker, og hvis målet ditt er å få nordmenn sunnere, burde du lese deg opp før du uttaler deg.

For å opplyse Elander, og alle de som måtte mene at kroppspress er den beste oppfinnelsen siden hjulet - kroppspress er et press for å se bra ut, og å innfri rammer og krav for idelkroppen, og har lite med sunnhet å gjøre. Det er mange veier til Rom, og mange måter oppnå en kropp som utseendemessig gir inntrykk av å se sunn ut, fordi vi anser det å være slank som sunn, samtidig som det å være sunn ikke har noe med det estetiske å gjøre.

Mange forbinder en slank kropp med sunnhet, lykke, skjønnhet og en som har kontroll på livet, mens en tykk kropp anses som usunn, dum, stygg og en med manglende selvkontroll. Sånn er det ikke nødvendigvis. Du er ikke nødvendig sunnheten selv ved å være tynn, og du trenger faktisk ikke være noe bevis på dårlig helse selv om du er tjukk, men det er de rollene samfunnet har gitt disse to kategoriene for kropp, og det er dette vi ser i reklame, kan lese i kommentarfelt på nett eller i artikler, og det vi så altfor ofte hører i familieselskap.

Det interessante her er jo også at når vi snakker om manglende selvkontroll, snakker vi i all hovedsak om de som ikke kommer seg opp av sofaen, og heller blir sittende inne med en pose potetgull, mens de som avlyser sosiale treff og ikke klarer å la være å trene, som sunne. Jeg vil påstå at dette også handler om manglende selvkontroll, når treningen og kostholdet tar over livet, men også disse er utsatt for et kroppspress og et utseendefokus.

Som følge av dette kroppspresset, har vi i dag har vi mange flere ulike former for spiseforstyrrelse enn hva vi hadde tidligere, og i tillegg til de mest kjente, som anoreksi og bulimi, har vi i dag overspising, megareksi og ororeksi, som jeg gjerne vil skrive litt mer om, for å kanskje opplyse Elander om hvorfor dette ønsket om kroppspress ikke hører noe sted hjemme.

Ortoreksi er per i dag ingen egen diagnose, fordi den er så ny, men kjennetegnes av en ekstrem opptatthet av å spise riktig og å være sunn. Det handler her om at ønsket om å spise riktig blir så altoppslukende, at det går utover egen helse, og blir en spiseforstyrrelse – altså at man har et forstyrret forhold til mat. Ortoreksi kan for mange starte som et ønske om å spise sunnere og å holde seg i form, og dette kommer som følger av alle sunnhetstrender, treningstips, fitnessblogger og bilder i sosiale medier.

Videre har vi megareksi, som heller ikke per i dag er noen egen diagnose, men dette kjennetegnes ved at man er tvangsaktig og sykelig opptatt av trening, og ønsker seg en stor og muskuløs kropp, og dette rammer i stor grad menn.

Dette er konsekvenser av kroppspress jeg i hvert fall ikke synes høres spesielt sunne eller helsemessig gode ut.

Jeg pleier å si at vi lever i et samfunn der det er verre å være tjukk enn slem, og der idealet er Photoshop, og jeg tenker at vi må slutte å fremstille en viss kroppsfasong og et bestemt utseende som veien til lykke og selvrealisering. For det første er det misvisende og er en kommersiell illusjon som etter hvert har blitt en millionindustri, men det rammer også alt for mange enkeltindivider ved følelsen av å aldri være god nok. Hvor enn du snur deg blir du hele tiden minnet om alt man ikke er eller har, og du kan lese om oppdrettslaks og samtidig få opp bilder av nakne damer som reklamerer for hårfjerningskrem eller slankepiller. Idealkroppen blender oss hele tiden, og det dukker stadig opp nye løsninger for hvordan du skal oppnå den, og hvilke krav som stilles for å ha den. Dette er en del av kroppspresset, og det dukker stadig opp nye maler for hva som er en vakker, vellykket og sunn kropp – som fjorårets a4-challange, der man ble oppfattet som både sunn og vakker hvis man ikke var bredere enn et stående a4-ark. Og da ryker de fleste av oss på en smell.

Vi vet at de bildene vi får presentert i media til daglig er redigerte, med filter, photoshop og gudene vet hva, og vi vet at vi aldri kan bli som de, men vi prøver likevel, og det går på helsa løs. Unge mennesker i dag sliter med angst, spiseforstyrrelser og depresjoner, og føler at de aldri er bra nok, pene nok eller flinke nok, og setter store krav til seg selv. Det å være sunn havner i annen rekke, fordi kroppspresset

Det finnes mange statistikker og undersøkelser som viser at den seksualiserte, photoshoppede og høyst urealistiske kroppen vi presenteres for daglig i media, har en stor innflytelse på hvordan vi ser på oss selv og andre, og på den dårlige samvittigheten og det dårlige selvbildet mange sliter med nå i dag. Et ønske om å se bra ut, kommer nemlig også av at man føler et press fra omverdenen av at man ikke er bra nok, og dette der igjen handler i stor grad av psykisk helse.

Et annet utsagn fra Elander jeg stiller meg kritisk til, er hvordan man kan si at mediene ikke har en del av ansvaret når det kommer til kroppsfikseringen, for det er tross alt gjennom medier som tv, film, blader, og ikke minst – de sosiale mediene, at vi får en illusjon om hvordan vi skal se ut. Elander er også barn av sin tid, og en kjapp titt på hans Instagram-profil viser at han også lar seg påvirke av trender og poseringer – og ikke minst er med på å skape de.

Slik jeg forstår det prøver han på en keitete måte å si at han ønsker seg mer fokus på helse og kosthold, noe jeg tror de fleste vil kunne stille seg bak, men skyter seg selv i foten når han mener dette defineres av hvilken buksestørrelse du har, eller om du har en fin kropp eller ikke. For det er det ordet «kroppspress» bunner ut i – hvor attraktiv du er i samfunnets øyne, og hvor høy seksuell kapital du har.

Nå velger jeg å tro at Elander ikke ønsker seg en verden full av mennesker med psykiske problemer knyttet rundt eget selvbilde, spiseforstyrrelse, angst og depresjoner, men det er som jeg nevnte innledningsvis er det viktig å ha i bakhodet at idealkroppen er ikke nødvendigvis er en sunn kropp. Joda, det er ikke til å stikke under en stol at vi blir tykkere og i dårligere form, som resultat av stillesitting, og jeg kan skjønne bekymringen.

Jeg er feit – ikke dum.

Likevel skjønner jeg ikke hvordan noen kan mene at kroppspress er svaret. Burde ikke fokuset heller ligge i å gjøre trening og sunt kosthold mer lukrativt, gøy og dagligdags, fremfor som en slags straff, tvunget frem av dårlig selvtillit og selvhat?

Det vi trenger er mer fokus på psykisk helse og hva dette kroppspresset og kroppsjaget gjør med egen kropp, for mer kroppspress er nemlig ikke med å skape økt fokus på sunt kosthold og riktig trening.


Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts