Er det ikke greit å være sexy, nå...?


Her forleden ble jeg tilsendt et blogginnlegg av kakeblogger Anne Brith, med overskriften «Vi hyller det stygge og hater det fine». Bloggeren har lagt ut bilde av seg selv naken, og fått negative reaksjoner, og det hun sitter igjen med en følelsen av at det ikke er greit å være sexy. Det fikk meg til å drodle litt rundt påstanden.

Det er mye jeg synes er problematisk med dette innlegget,og bloggen forøvrig, når jeg nå har tatt meg tid til å lese litt på den, men jeg har lyst til å begynne med det første først:

Nettavisens toppbloggere er ikke interessert i å være med på «Sunn Fornuft», hvilket jeg synes er ganske rart, for hva er det de ikke liker ved å ikke påvirke mennesker til spisefortyrrelse og selvhat…? Man kan fortsatt ytre seg og få frem et poeng, uten å skulle påvirke andre negativt.

Dette med at vi hyller det "stygge" og snakker nedsettende om det "perfekte" synes jeg er en underlig påstand å komme med, siden skjønnhetsnindusrien hele tiden sier det motsatte, men den fremmes, og selv om jeg stiller meg litt uforstpende til påstaden, betyr det ikke at det ikke skal tas på alvor.

Kakeblogger og nå sexy-snapper, Anne Brith har lagt ut et bilde av seg selv på snapchat, hvor hun ønsker å fremstå som sexy. Hun er stolt av kroppen sin, og har lyst til å vise seg frem. Hun forteller videre at hjemme hos dem har de et ekstremt avslappet forhold til nakenhet, og at der går man til og med naken til og fra dusjen. Kjempefint at de har et naturlig forhold til kropp hjemme hos seg - ingenting er bedre enn det. Om man ønsker å fremstå som sexy, synes ikke jeg det heller er noe problem.

Hun har opplevd hets etter dette innlegget, og det fortjener hun sekvsagt ikke. Hun la så ut et bilde av kroppen sin hvor hun viste frem det mindre "perfekte", og ble med det hyllet av mange for å vise hvordan en kropp kan se ut.

Da hun la ut bilde nummer to, skal hun visstnok ha fått en rekke hyggelige tilbakemeldinger

En aldri så liten trøst: Jeg kan skrive under på at å vise hud når du ikke har idealkroppen, ikke er noe bedre. Jeg har som jeg har nevnt tidligere mottatt både draps-, og voldtekstrusseler, fått beskjed om å ta mitt eget liv, spare samfunnet for å se meg både med og uten klær, og i det hele tatt fått ganske mye dritt. Men - jeg har også mottatt en hel masse positive tilbakemelidnger, og det vil jeg absolutt tro hun har fått også.

Det er selvsagt ikke greit å hetse noen på bakrunn av kropp og utseende, og man har like stor rett til å legge ut sexy bilder av seg selv, som man har til å legge ut usexy bilder av seg selv.

Problemet for meg er at hele innlegget, og bloggen hennes forøvrig, oser av dobbeltmoral, fordi kakebloggeren i 2015 refset både TV2 og meg for min opptreden i «Norske Talenter», med følgende utsagn: -

«- Jeg så på dette som voksenunderholdning, på Wikipedia beskrives sjangeren er særdeles seksualisert. Jeg klarer ikke se humoren i dette, sier hun, og legger til:

- Jeg måtte forklare for mine barn etter programmet hvorfor noen velger å kle av seg. Men vi er forskjellige og det må vi bare respektere.»

Hun har slettet innlegget sitt siden den gang, men både til Dagbladet og i bloggen sin la hun vekt på at dette var noe som burde vært sendt langt senere enn hva det den gangen ble, til tross for at jeg svingte duskene mine etter klokken 21.00, og at det til og med ble annonsert i forkant. Også var det dette med nakenhet, da, til tross for at en annen deltager i samme runde av Norske Talenter danset magedans, var mer avkledd enn meg og langt mer sensuell. Jeg sa det den gangen, og jeg mener det fortsatt - det er diskriminering av kropp, fordi min kropp ikke er ansett som like attraktiv som en veltrent kropp.

Jeg vet ikke hva dere tenker, men jeg mener nå at dette bildet hun har lagt ut også går under kategorien «voksenunderholdning», og jeg vil tro at barna hennes følger sin mor på snapchat og har tilgang på bloggen hennes. Jeg håper derfor hun forklarte barna sine godt den gangen hvorfor noen velger å kle av seg, og ikke minst, hvorfor det plutselig er greit, siden hun nå virker å ha snudd på hæla og synes det er greit å være naken offentlig – så lenge man har en flott kropp, vel og merke.

Jeg vil nå påstå at dette bildet er langt mer seksuelt enn hva jeg gjorde i 2015, som i all hovedsak var en act med humor (og mye for å provosere Suleman):

Men;

Jeg synes jo det er synd hvis hun opplevde hets, det er ikke greit, og jeg mener folk bør holde seg for gode for å sende hatmeldinger til andre, og i hvert fall på bakgrunn av kropp og utseende. Det jeg derimot ikke støtter henne i, rent bortsett fra dobbeltmoralen, er at hun omtaler noen kropper som fine og andre som stygge. At hun her omtaler strekkmerker og hengemager som stygt går imot alt jeg står for, og jeg mener at ord som "stygg" og "pen" er oppkonstruerte defenisjoner, som særlig gjelder for kvinner. Som kvinne i dagens samfunn er det å frestå som sexy, vakker og attraktiv det aller viktigste, og noe vi hele tiden etterstreber. Dette går på bekostning av både fysisk og psykisk helse og er med på å definere de allerede trange kjønnsrollene våre. Kvinner skal være attraktive, myke og passive prinsesser, mens menn skal være harde, aggressive superhelter.

Et annet eksempel er at ordet "tjukk" er et ord som i dag automatisk betyr at du er mindre vellykket, stygg, dum og det er generelt flaut å være tjukk.

Å være tynn betyr automatisk det motsatte, altså at du er vakker, smart og vellykket, g vi vet jo alle at det ikke nødvendigvis trenger å være sånn, men vi lurer oss likevel til å tro på denne kollektive sannheten.

Også er det ikke sånn at det ikke er "lov" å være sexy. Hvis du har sett mer enn en reklame på TV har du sikkert fått med deg at det å være sexy er det eneste rette, og at mennesker som ikke oppfattes som sexy, ofte blir latterliggjorte. Her er noen eksempler på reklamer vi ser til daglig, men kanskje har sluttet å reagere på, fordi vi ser de konstant:

Det er altså ikke sånn at det å være sexy er ugglesett, men jeg tenker at en grunn til at kakebloggeren har mottatt negative tilbakemeldinger i stor grad kan handle om at hun a) har vært så klar på at hun synes dette ikke er greit, b) at følgerne hennes kanskje ikke var helt forberedt på dette og c) at hun tross alt baker kaker.

Å være vakker og sexy, handler om seksuell makt, og såkalt seksuell kapital. Som kvinne er du lært opp til at det å være vakker og sexy er det viktigste her i verden, og sånn sett blir kvinner satt opp mot hverandre i et slags Hunger Games-aktig spill - bortsett fra at dette er virkeligheten og ikke en bokserie.

Det er jo ikke til å stikke under en stol at Janteloven også spiller inn, hvilket styrker min teori om at det å være vakker og seksuelt attraktiv er en trussel for "oss andre".

Jeg synes det er vanskelig å komme med noen fasitt på dette, for jeg er så absolutt for at man skal få være så sexy eller usexy som man bare vil, samtidig som jeg er lei av seksualiseringen i dagens samfunn. Hvoren vi snur oss ser vi sexy kropper slynge seg i seksuelle positurer, og du kan knapt nok handle melk uten å få sex slengt i trynet. Til og med tamponger blir solgt med sex, liksom.

Jeg tror konklusjonen er at man må være sitt ansvar bevisst, for det har man når man velger å dele seg selv i sosiale medier, forholde seg saklig om man er uenig, og kanskje bare slutte å bry seg så innmai om kropp.


Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts