Kroppsmyte, dag 269: Du er vakker akkurat som du er!


Selvsagt er du det, men jeg skjønner ikke hvorfor det er så viktig å skulle være pen hele tiden.

Jeg er så lei av at man skal være så pen hele tiden!

Jeg satt og scrollet meg gjennom sosiale medier, som jeg så altfor ofte gjør, og kom over en video jeg har sett et par ganger tidligere. En fyr står å hyler ut om hvor frustrert han er over at damer ikke skjønner hvor vakre de er, selv med strekkmerker. De finnes overalt, disse videoene, og poster med quotes om at du er vakker uansett hva, osv, osv.

Joda, det er fint å føle seg vakker, og selvsagt er du flott og vakker akkurat som du er, men jeg skjønner virkelig ikke hvorfor det er så viktig å skulle være så pen hele tiden. Det er selvsagt hyggelig å få komplimenter, men jeg synes vi legger så mye makt i ordet «pen». Å være pen betyr indirekte nå i dag at du er smart og vellykket, mens det å være «stygg» betyr å være mindre vellykket.

Jeg vil heller være sterk, morsom og smart. Jeg vil ikke måle min egenverdi i om noen finner meg attraktiv.

Mennesker nå i dag, og da spesielt kvinner, har et enormt press på utseende, og det hadde jo vært hyggelig om man for en gangs skyld kunne slippe å bekymre oss for om strekkmerkene våre er sexy eller ikke, og heller kunne fokusere på noe annet. Som hvilken innmari bra dame du er, for eksempel. Eller mann for den del. Eller annet, og du identifiserer deg med et annet kjønn. Det spiller ingen rolle – du er bra, og skal slippe å måtte være så pen hele tiden, for du har garantert mer å by på enn et vakkert ytre.

Det er jo dessuten personen jeg vil henge med, snakke med og finne på ting sammen med, ikke utseende.

Det er ikke dermed sagt at det ikke er lov å pynte seg eller å føle seg fin, men jeg synes vi skal legge litt mindre makt i ordet «pen» og heller fokusere på ord som «smart», «dyktig» og «ressurssterk». Vi har alle så mye å by på, og vi kan alle gjøre en forskjell for noen, uten at utseendet har noe som helst å si.

Jeg vil også legge til at jeg synes vi må begynne å snakke annerledes til barn, som jo vokser inn i et enormt kjønnet samfunn, der rosa er jente og blå gutt. Jenter får så ofte høre at de er "pene" og "søte", mens gutter til stadighet får høre hvor "tøffe" og "modige" de er. Da er det jo ikke så rart at jenter blir behandlet som delikate små glansbilder, eller tror at de må være pene for å komme noen vei her i livet, og da er det kanskje heller ikke så rart at så mange gutter tror at de må være übermatcho for å bli ansett som "ekte" menn. Mer om det i et annet blogginnlegg, kjenner jeg.

Be om hjelp!

Jeg blir også stadig vekk kontaktet av unge og voksne som sliter med spiseforstyrrelse, eller mental helse. Jeg synes det er ufattelig sterkt og jeg synes dere er så modige alle sammen!

Jeg håper dere alle tar mnot til dere, og snakker med noen som kan hjelpe dere, og trenger noen hjelp til å ta det første skrittet, så si gjerne ifra om jeg kan hjelpe på den måten, men siden jeg hverken er terapeut eller har noen faglig utdanning utover det jeg har, tør jeg ikke «ta» i problematikken. Jeg kan lytte og jeg kan lese, men jeg kan ikke sitte å se på uten å prøve å hjelpe på noe vis.

Ta for eksempel kontakt med helsesøster ved din skole, eller kontakt en av disse stedene hvis du har behov for hjelp.

Spisefortyrrelsesforeningen

Mental Helse

ROS

Sex og samfunn


Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts