Body shaming av Lady Gaga og kroppsmyte, dag 267.


Ah, internett. Et sted der bitre, små mennesker kan få ut all sin aggresjon mot fremmede, uten konsekvenser… Denne gangen er det Lady Gaga som får gjennomgå, etter sin opptreden under årets Super Bowl.

Først synes jeg vi skal nyte opptredenen hennes:

Amagawd. Jeg har sett den videoen flere ganger i dag, og jeg elsker henne bare mer og mer. Hun er så bra, og så sykt dyktig!

Det er det derimot ikke alle som bryr seg om, for de synes Gaga skal begynne å trene, så hun skjuler «hengemagen» sin.

Terskelen for hva folk lirer av seg på sosiale medier er dessverre veldig lav, og spesielt når det kommer til andre menneskers kropp og utseende.

Det er helt greit å ikke like Lady Gaga, eller hvem som helst annen for den de, og det er helt greit å eventuelt ikke sette pris på opptredenen hennes heller. Ikke alle kan like alt, og det er greit, men da kan du velge å være stille, eller begrunne synspunktene dine på en saklig måte - ikke ty til body shaming.

Det er slik jeg ser det svært mange problematiske aspekter ved body shamingen etter Gagas opptreden, og flere enn hva man kanskje tenker over ved første øyekast:

Først og fremst, har disse menneskene rimelig strenge krav for hvordan man skal se ut, for å i det hele tatt vise seg offentlig, og de bør være klar over at kommentarene deres først og fremst kan såre den det gelder. Videre kan andre menneser seg det, og lure på om det kanskje er noe galt med deres kropp også.

For det andre tør jeg påstå at de neppe er like veltrente som artisten de kritiserer, der de gjemmer seg bak et tastatur, et profilbilde av en tegneseriefigur og ymse brukernavn.

For det tredje tror jeg ikke de hadde holdt ut de 13 minuttene hun holder på i videoen over. Jeg tror de hadde kastet inn håndkle etter to, maks fire minutter.

Det de kaller en "hengemage" kaller jeg kropp i bevegelse. Dette dermot, det er en hengemage, men det gir ikke større rett tl å slenge dritt om den av den grunn:

Videre er det et relevant spørsmål om de hadde reagert på denne måten dersom det var en mann, hviket jeg ikke tror, og det bringer oss til noe jeg har skrevet en hel del om tidligere, nemlig at kvinner blir degradert til kjøttstykker hvis eneste oppgave her i livet er å være attraktive, slik at man har lyst til å ligge med de.

Leser man mer enn en halv artikkel i et eller annet dameblad, vil mange dessverre ofte oppleve å føle seg dårligere, enn før de begynte å lese, nettopp fordi man får tredd nedover hodet hvorfor man ikke er bra nok, sexy nok, tynn nok, sunn nok eller attraktiv nok, og det påvirker også andre enn bare den som leser.

Når skjønnhetsindustrien sier at "dette er feil" og "dette er riktig", så er det ikke bare målgruppa, som vi for dette eksempelets skyld vi kan si er kvinner i alderen 15 til 45 år, men også deres potensielle partnere, som er bombardert med bilder av hvordan den perfekte kvinne skal se ut,. Utfra dette bildet, sammenligner den potensielle partneren denne kvinnen med det bildet han/hun har ftt tredd nedover hodet fra reklamebransjen, og leter etter en partner med de samme egenskapene. Photoshoppet hud og absolutt ingen bevegelighet i huden ser ut til å være et av kravene, skal vi lystre tiwtter-trollene lengre opp her. De fikvite barna til disse kvinnene vil trolig i en eller annen form også la seg påvirke, når de opplever at mamma ikke spiser den samme maten som de til middag, leser bøker om diett, ikke tør å gå med fine klær som fremhever det hun mener er problemområder, og gråter i dusjen fordi hun føler seg stygg.

Kort sagt lar vi oss alle påvirke, og det å skulle, og å ville ha idealkroppen blir en slags vedtatt sannhet vi alle bare tar for god fisk.

Sier du dette imot, er du fort ute på tynn is, og får beskyldninger om å være et dårlig forbilde, fremme dårlig helse, osv. Godt mulig jeg er helsemessig på utur, men det gir ingen rett til å body shame meg - eller Gaga.

Det er ekstremt lett å avfeie denne kritikken som ren misunnelse, og det er jeg også villig tilå gjøre, men jeg synes også dette er ganske trist fordi dette viser hvor strenge krav vi setter for kvinnekroppen, og hvor unaturlig vi krever at den skal se ut.

Det er en grunn til at mange gruer seg til bikinisesongen hele året, folk får spiseforstyrrelse, barn i barnehagen bekymrer seg for å bli tjukke, jenter på ungdomsskolen ikke vil dusje sammen med de andre og folk i dag generelt blir syke og depermierte på grunn av kroppen sin.

Lady Gaga har også vært åpen om spisefortyrrelsen sin, og snakket om det vanskelige forholdet hun har hatt til kroppen sin, hvilket jo gjør disse kommentarene enda drøyere.

Så - for å avslutte denne delen med noe hyggelig; her er min favorittlåt fra Lady Gaga!

Utover det var dagens kroppsmyte påstanden om at det verste du kan kalle en mann, er feminin.

Newsflash - det er bare tull.

Det er ganske rigide rammer for hva en mann kan være, og hva en kvinne får lov til å være, og disse boksene vi forholder oss til, er så altfor komfortable til å våge og bryte ut av, så når noen gjør det – da får de også ofte høre det.

Vi har et bilde av at myke bevegelser er kvinnelig, mens harde og brå bevegelser er macho, og jeg tror at når vi bryter ut av disse, snus vår verden på hodet, og vi forsøker å finne knagger å henge det på, som feks at det skyldes seksuelle legninger.

Jeg lurer fortsatt veldig på hvorfor og hvordan noen aktiviteter og fakter anses som maskuline, mens andre feminine, og hvorfor vi er så redde for å bli oppfattet som feminin mann og maskulin kvinne. Når folk sier at noe er lite lady-like feks er jo ikke det nødvendigvis noe kompliment, og man ønsker jo ofte å forsvare seg mot den gitte påstanden.

Jeg mener jo det bare er tull at menn ikke skal kunne strikke eller ta del i såkalte "kvinnelige" aktiviteter uten å få stemplet i panna at han er homofil, og selv om han skulle være det, så er jo uansett ikke det å være homofil ensbetydende med at man er mer feminin enn andre menn.

Alt dette synes jeg virker oppkonstruert og styrker stereotypiene for hva som er en «ekte» mann og en «ekte» kvinne, og er noe vi selger inn til unger fra de er små. Hvor mange ganger har man ikke sagt til små barn at: "Du gråter som ei lita jente", "Æsj, bare gutter gjør sånn", og med det trer vi nedover hodet på barna at jenter er sarte og må behandles med silkehansker, mens gutter er skitne og peller seg i nesa hele dagen?

Nei, vær den du er, med de interessene, lidenskapene, faktene og personlighetstrekkene du har, og de som ikke liker eller setter pris på den pakka du er, kan du kutte ut av livet ditt.

Også kan jeg sikkert komme på tusen ting som er verre enn å bli omtalt som feminin, altså…

#kroppspositivisme

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts